Hoe lang duurt de aankoop van een huis? Voor de aankoop van een huis moet u wat tijd inplannen! Het gaat niet alleen om de tijd die u zelf wilt nemen om geschikte woningen te vinden en te bekijken.

Bij de aankoop van onroerend goed zijn immers ook anderen betrokken, naast de verkoper, een notaris, een taxateur, een bank en vaak een makelaar. Hierdoor kan het proces, dat sowieso niet in een paar dagen kan worden afgerond, op een of ander moment onverwacht vertraging oplopen. Al is het alleen maar omdat je een vermeende potentiële verkoper tegenkomt die in werkelijkheid alleen de marktwaarde van zijn eigendom wil toetsen.

De eerste fase is meestal de langste

Meestal verstrijkt het kopen van een huis meestal nadat je hebt besloten om te kopen en een geschikte woning hebt gevonden. Het is nauwelijks mogelijk om hier een specifiek tijdsbestek te noemen. Sommige mensen zoeken maar een paar dagen of weken, maar soms duurt het jaren.

Natuurlijk gaat een stuk makkelijker als je heel flexibel bent en relatief ver wilt afwijken van je oorspronkelijke ideeën over grootte en locatie. Het gaat natuurlijk nog sneller als je Bill Gates of George Clooney heet en je vraagt ​​je agent je niet lastig te vallen met volstrekt onbelangrijke details zoals de aankoopprijs.

Waarom duurt het zoeken in grote steden langer?

Het zoeken kan langer duren als u een woning wilt kopen in regio’s waar de vraag aanzienlijk groter is dan het aanbod. Vooral grote steden zijn daarbij kritisch, althans in de meeste regio’s van Nederland.

Aan de andere kant is er een hoge leegstand in veel landelijke regio’s die geen deel uitmaken van het dagelijkse woon-werkverkeer naar de metropool, wat het zoeken natuurlijk veel gemakkelijker maakt.

Wanneer wijst de bank een financieringsverzoek af?

Als u het onroerend goed financiert, is de financieringsverplichting van de bank afhankelijk van de voorwaarde dat het onroerend goed voldoende zekerheid vertegenwoordigt.

In tegenstelling tot een normaal consumptief krediet, je bent niet helemaal vrij in je beslissing als je een huis koopt.

Banken gebruiken verschillende methoden om de hypotheekwaarde te bepalen en het is goed mogelijk dat de bank een object aanzienlijk lager beoordeelt.

Sterker nog, in 2016 werd geconstateerd dat banken in bijzonder dure steden vaker specifieke financiering weigerden, terwijl de kredietwaardigheid van de klant over het algemeen als goed werd beoordeeld. Dit kan het zoeken aanzienlijk vertragen.

Wat volgt er na de overeenkomst?

Als verkoper en koper het eens zijn, is er geen belemmering meer om naar de notaris te gaan. Plan ongeveer drie weken tot de notariële datum. Als de verkoper ook een particulier is, is er geen wettelijke verplichting tot een bedenktijd – om redenen van consumentenbescherming, een dergelijke termijn bestaat echter wel als uw contractpartner geen natuurlijk persoon is. De notaris heeft echter toch wat tijd nodig om het contract te controleren.

Welke documenten heeft de notaris nodig?

Naast het contract dat notarieel moet worden vastgelegd, vereist de notaris:

  • Kopieën van de identificatiekaarten van de contractpartners (of het huidige uittreksel uit het handelsregister)
  • De belastingnummers
  • Het uittreksel uit het register
  • Informatie over de betalingsmodaliteiten

Het laatste punt is zeker niet triviaal. De belangrijkste vraag is wanneer de verkoper het afgesproken bedrag ontvangt. Beide partners zitten aan de veilige kant als de betaling via een geblokkeerde rekening wordt verwerkt.

In dit geval geeft de notaris opdracht tot inschrijving in het kadaster nadat het geld is ontvangen. De verkoper krijgt het geld als de nieuwe eigenaar daadwerkelijk in het kadaster is ingeschreven.

Het nadeel van deze procedure is dat het kadaster niet altijd even snel reageert en de verkoper soms langer op zijn geld moet wachten.

Wat kan vertraging veroorzaken bij het kopen van een woning?

Soms verknoeit het kadaster het schema echter in de eerste stap. Daar moet de aanstaande verandering van eigendom worden vermeld. Dit is in uw belang als koper, omdat het voorkomt dat de verkoper tussen het sluiten van het contract en de daadwerkelijke eigendomsoverdracht financieel over zijn eigendom kan beschikken.

Dit is in principe geen langdurig traject, maar de kadasterkantoren hebben meestal een personeelstekort. Helaas komt het wel eens voor dat een vakantie of ziekte dit proces enkele weken vertraagt. In dat geval wordt de benoeming van de notaris dienovereenkomstig uitgesteld.

Waar moet je op letten?

Nergens is 100 procent van de kopers echt blij met hun aankoop na hun aankoop, en huizenkopers zijn natuurlijk geen uitzondering. U kunt echter onaangename verrassingen voorkomen door op een paar details te letten voordat u een huis koopt.

Staat het pand al lang leeg?

Is de woning bewoond, maar wordt er al lang geadverteerd?

Zijn er veel eigendomswisselingen geweest?

Wat zegt het verkoopcontract over niet-zichtbare gebreken?

Zijn zogenaamd uitgevoerde renovatiewerkzaamheden gedocumenteerd?

Zijn de nevenkostendeclaraties beschikbaar?

Bevat het uittreksel van het kadaster beperkingen?

De eerste drie punten hierboven kunnen aanwijzingen geven dat er mogelijk problemen zijn met de leefomgeving die je hebt gemist. Misschien dat een leuk gesprek met de buren duidelijkheid brengt!

Conclusie: het zoeken duurt het langst

Meestal is het vinden van een geschikte woning het moeilijkste als je een huis wilt kopen. Afhankelijk van uw budget en de regio kan deze zoektocht ook enkele jaren duren. 

Zodra de basisovereenkomst met de verkoper is bereikt, kan alles heel snel gebeuren en in drie tot vier weken worden geregeld. Maar houd er rekening mee dat er ongeplande vertragingen kunnen optreden bij de bank of het kadaster, waar u nauwelijks invloed op heeft.

Leave a reply